Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
19.01.2010 15:26 - РАЗГОНВАНЕТО ПРИ ЖЕНСКОТО КУЧЕ/КОТЕ
Автор: veterinar Категория: Други   
Прочетен: 69179 Коментари: 0 Гласове:
2



Тази тема я обмислях от доста време.Написването й бе повлияно от факта, че съм имала женски животни( немска овчарка, сиамска котка)и по времето им на отглвждане научих доста неща.
Първото основно нещо когато вземете женско животно в къщи е да знаете че животните имат цикъл който при кучетата е през 6 месеса, а при котките през 4-6 месеца(различно).
Женско куче
Първото разгонване на женското куче е към 5-6 месечна възраст.ОТ ОГРОМНО ЗНАЧЕНИЕ E да оставите разгонването да мине без приемането на каквито и да е било таблети,или инжективни хормони,подтискащи разгонването.Това е период който е важен за хормоналното развитие на женското куче-и има огромна и важна роля за бъдещето поколение на животното!!Когато разгонването отмине( а то трае от 9-14 дни) следващото разгонване е след около 6 месеца,като има породи като питбул,американския старфордширски териер, чау-чау, шар-пей и др., при които разгонването не е синхронизирано точно през 6 месеца.
Другото разгонване е на окло 1 година и 2-3 месечна възраст , като е желателно да не допускате чифтосване на животното,поради което е желателно да внимавате, да бъде на каишка разходката, защото е важно да се отбележи че разгонената кучка допуска мъжкия до себе си в периода от 9-14 ден!!Тогава трябва доста да внимавате, за да не се получи нежелана бременност,тъй като чак след 2-рата година е добре да бъде заплодена кучката!
Когато кучето е над възрастта 1.5 години и сте имали едно разгонване,което е минало нормално, препаратите които можете да ползвате подтискащи разгонването са:
1.Depo Promone
Това е един невероятен препарат, на фирмата Ъп Джоунс, използва се предимно при кучета,дозата е 1мл за куче, независимо от килограмите на животното.Поставя се подкожно,няма изисквания за диети, нито контраиндикации.
2.Covinan
Това е един доста ползван в практиката продукт.Производител е холандската фирма Intervet.Дозата при него зависи вече от килограмите на животното.
Има и таблетки,които се дават при вече започнато разгонване-не Ви ги препоръчвам, защото след приема им често се получава пиометра( матката се пълни с гнойни секрети).Такъв е препарата Pilkan (на фирма Sanofi)
Котки
При котките разгонването минава доста по-усезаемо както за тях,така и за стопаните!!
При тях първото разгонване също е на около 5-6 месечна възраст,първото разгонване също се изчаква да мине без приемането и инжектирането на каквито и да е било препарати.Препаратите които се дават след това,за подтискане на еструса са:
1.Covinan
Дозата зависи от килограмите на животните!
Ако имате възможност не давайте препарати на животното-кучето или котката!
Практиката показва че , животните които са приемали такива продукти :
-могат да заболеят от пиометра;
-могат да увеличат риска от безплодие;
-предпоставка е за образуване на тумори на млечната жлеза;
-на мястото на поставяне на препарата, е възможно да се получи опадане на косъма,обезцветяване на косъма.
Ако все пак,кучката се заплоди и то е нежелано,посетете веднага ветеринарния си лекар, за да постави медикамента Mesalin, който се поставя на 3, 5 и 7 ден след нежеланото заплождане! image



Гласувай:
2



Следващ постинг
Предишен постинг

Няма коментари
Вашето мнение
За да оставите коментар, моля влезте с вашето потребителско име и парола.
Търсене

За този блог
Автор: veterinar
Категория: Други
Прочетен: 121698
Постинги: 5
Коментари: 0
Гласове: 11
Архив
Календар
«  Април, 2024  
ПВСЧПСН
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
2930